Pretext

"Dati-i omului o masca si va va spune cine este" Oscar Wilde

joi, 6 octombrie 2011

De ce ne simtim jigniti de Europeni?

In ultima vreme, daca deschizi televizorul pe canalele specializate de stiri, asisti (daca mai ai rabdare) la tot felul de comentarii si analize despre …Francezii ne jignesc din nou… Norvegienii spun ca romanii mananca orice…etc… etc…Si vezi cum toata lumea se oripileaza, isi da ochii peste cap si gesticuleaza ca intr-o piesa de la teatrul de papusi.

Sa ne intelegem… nu sunt de acord cu fratii nostri europeni (suntem in Europa de mii de ani, avem atestare istorica… nu suntem europeni doar din 2007). Suntem buni ca si piata de desfacere, unde sa isi trimita toate excesele alimentare, de cea mai proasta calitate (daca s-ar putea ne-ar trimite chiar si gunoiele de la Napoli sau deseurile radioactive). Dar sa stam la noi acasa, inchisi intre granite...

Ce nu inteleg este de ce, noi, cei fideli gliei strabuna, ne simtim jigniti cand ne fac paduchiosi, nespalati si analfabeti. E suficient sa iesi pe strada, sa te urci intr-un mijloc de transport in comun, la orele de varf …. Miresme si danfuri, parfum de firma peste sudoarea nespalata de zile intregi (ce vrei, apa calda este scumpa, iar cu apa rece trebuie sa fii nebun ca sa te risti, cine mai are azi bani sa isi cumpere un paracetamol!, sapunul e o vaga amintire din epoca de aur, cand se facea bisnita cu rexona si fa, iar bunicile puneau tingirea pe pirostrie in curte si faceau sapun de casa din unsoare si soda caustica, cu flori de musetel… “sa miroasa bine si sa dezinfecteze, mama”).

Analfabeti? Ce ziceti de greselile de exprimare si de scriere inclusiv la TV… la posturile care se doresc a fi formatoare de opinii si curente, par a detine adevarul in forma absoluta. Ganditi-va la procentul mare al abandonului scolar din ultimii ani… copii care merg la scoala pe jos, cate 15 km, prin nisoare, fara ciorapi in ghete…. Profesori care trec examenul de titularizare cu nota 5 (daca il trec…. ), daca nu multimea de neaveniti numiti suplinitori…. Copiii din familiile sarace, care sunt obligati sa mearga la munca si nu la scoala….

Despre ce vorbim atunci? De ce sa nu recunoastem aceste realitati? E dur insa sa ti le aminteasca strainii, care au si ei falitii lor, sa fim seriosi.

Imi doresc ca noi, toti romanii, sa nu ne mai simtim jigniti de Europeni. Imi doresc sa incepem sa ne schimbam fiecare dintre noi, sa nu mai lasam pe maine ce putem face azi, sa nu mai inchidem ochii cand vedem ca nimeni nu respecta un minimum de decenta, sa nu mai zicem “lasa, ma, ca merge asa”….daca fiecare dintre noi am lua hotararea de a ne schimba noi insine, de a fi mai atenti la tot ceea ce e in jurul nostru… atunci s-ar schimba ceva si copiii copiilor nostri vor avea o alta mentalitate, a cetateanului European si nu a rudei sarace, de care nu stii cum sa scapi mai repede. Ai vrea sa o dai afara din casa, dar parca… daca vreodata poti trage foloase de pe urma ei?