Pretext

"Dati-i omului o masca si va va spune cine este" Oscar Wilde

duminică, 29 ianuarie 2012

Luna lui Gerar

Asa cum de fapt nu ne mai asteptam in aceasta iarna, luna lui Gerar si-a scos coltii de gheata din cojoc si a lovit tara din rasputeri.

Dupa trei zile de viscol ("iadul alb" cum l-au rasfatat unii), a venit Gerul de crapă pietrele (ma rog, pietrele nu se prea mai vad, devenind adevarate arhitecturi in gheata). Si acesta este doar începutul. Meteorologii au emis cod galben de ger pentru intreaga saptamana care urmeaza. Cu posiblitate de prelungire.

Imi aduc aminte de dezamagirea unora care se plangeau ca nu a nins pana la sfarsitul lunii ianuarie. Ca nu e normal. "vai, n-o sa mai avem grau la vara" si variatiuni de aceeasi tema. Si tot aceeasi se plang acum ca nu isi pot scoate din parcari masinile sa mearga la colt sa isi o painica.

Am vazut si am auzit despre multe drame petrecute saptamana trecuta din cauza furtunii de zapada. Multi analisti (specialisti in toate si mai nimic) comparau situatia cu cea din 1954. Si se minunau cum atunci totusi oamenii s-au descurcat. Si mai spuneau plini de emfaza : "totusi, pe vremea aia, nu exista atata motorizare, masini si unelte care sa ajute la dezapezire... suntem totusi in secolul XXI. Nu este posibil sa se intample asa ceva, sa moara oameni blocati in masini... fara ca cineva sa le acorde ajutor". Si alte variatiuni pe aceeasi tema. Au dreptate in mare, dar ...am vazut si eu o poza din 1954.




...si nu am putut sa nu constat ca nimeni ..sau putini, prea putin dintre noi...ne incumetam sa luam lopata din dotare si sa iesim pur si simplu in fata blocului, a casei, in statia de autobuz, in parcare, pe trotuare si sa dam o mana de ajutor masinilor (care se dovedesc a fi prea putine sau prea prost utilizate pentru a putea face fata).

Stiu, veti spune ca platim taxe si impozite tocmai pentru a exista fonduri si pentru astfel de situatii extreme. Dar tot in situatii extreme oamenii ar trebui dea dovada de solidaritate si sa puna umarul la propriu pentru a sprijini autoritatile.

Eu fac parte dintr-o generatie care stie ce inseamna "munca patriotica". Si da, e un termen perimat, blamat, inlocuit cu notiunea de voluntariat. Pacat ca voluntariatul este asociat doar cu o activitate neremunerata. Ar trebui sa cautam un alt sens: "munca in folosul comunitatii" - si iar veti zambi, pentru ca aceasta munca este doar pentru VIP-urile de la Hollywood. Dar sunt convinsa ca ati inteles perfect ce vreau sa spun...

Si cred ca astfel, prin mobilizarea noastra a celor care putem tine o lopata in mana (metaforic vorbind), vom ajunge sa avem si noi astfel de strazi, in timpul iernii:



si nu astfel de cosmaruri:




In final, nu pot decat sa imi doresc ca gerul ce se anunta pentru saptamana viitoare sa aiba mila de noi si sa plece putin mai repede decat se asteapta meteorologii.

Bafta!