Pretext

"Dati-i omului o masca si va va spune cine este" Oscar Wilde

joi, 8 decembrie 2011

Autodistrugerea capitalismului

In ultimele saptamani criza din zona euro s-a agravat. Grecia – aproape de colaps. Italia- aproape de marginea prapastiei… cine urmeaza?
Fara sa vreau mi-a trecut prin minte zvonul unui banc de pe vremea comunistilor: “Imperialistii sunt pe marginea praspastiei. Se uita la noi”.

Ciudat – e valabil si astazi. Sunt pe marginea prapastiei, dar acum se dezic de noi si ne imping chiar ei in prapastie.

La sfarsitul anilor 80, o coalitie de respiratie mondiala, cu acceptul tatucului Perestrokai, comunismul a fost abolit pe vechiul continent. Prin forta, prin manipularea maselor. Prin promisiuni pentru o viata mai buna. Si intr-adevar, parea o viata mai buna. Magazine in care gasesti orice iti trebuie si mai ales tot ce nu iti trebuie. Mijloace de informare variate (multe si majoritatea de neincredere sau de slaba calitate)  - o multitudine de ziare, reviste, carti – televiziuni libere sa discute despre orice tema cu oricine vrea sa isi spuna parerea, chiar daca nu are nicio parere, poze cu femei goale pe prima pagina, agatate ostentativ in vitrine pentru atragerea cumparatorilor. Libertatea de exprimare – de a injura pe cine vrei, cand vrei…Dar mai presus de toate libertatea de a calatori, de a vedea lumea in care traim (daca ai bani bineinteles).

A fost interesant in ultimii aproape 22 de ani…cu bune, cu rele.. am trait capitalismul de tranzitie… lunga tranzitie…si cand am ajuns si noi in Europa (eram demult, e drept, de mult mai mult timp decat altii, dar nu ne vedeau de ziduri si ingamfare)…ne-am bucurat un an-doi de mirajul capitalismului dezvoltat…si iata ca visul se apropie de sfarsit…Europa e pe cale sa explodeze…ne-o spune chiar francezul Szarkozy – pentru a o salva mai marii Europei vor sa arunce peste bord supraincarcatura …balastul… adica pe noi…sa fie oare de ajuns?

Analistii economici si-au adus aminte de Karl Marx  si de profetia lui. “La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum", a spus maestrul Roubini, laureat al premiului Nobel pentru Economie.

Nu ma pricep la ecomie. Dar simt ca totul in jur sta sa cada…omul se gandeste si mai face si filme despre 21 decembrie 2012 – sfarsitul lumii pe care o stim noi –un cataclism natural – Pamantul se razvrateste impotriva celui ce s-a autoproclamat atotstapanitor -  mi-e din ce in ce mai clar ca acest sfarsit e aproape – si va fi din cauza noastra, a oamenilor. Omul , capitalist sau nu, se autodistruge din pacate.