Pretext

"Dati-i omului o masca si va va spune cine este" Oscar Wilde

luni, 19 decembrie 2011

WI-fi-ul nostru cel de toate zilele

Saptamana trecuta, la metrou, pe ecranele din statia Aviatorilor, mi-a atras atentia o stire, care suna cam asa:
“Internet la camp cu oile, Internet la primarie sau direct din caruta, pe ulitele satului. Citeva localitati din judetul Constanta au conexiune de mare viteza asa ca satenii au inceput sa-si faca profiluri pe Facebook si sa-si asculte muzica populara direct pe YouTube. Iar de cind primarul a pus WiFi pe strazi tinerii stau la poarta toata ziua”. Recunosc aici ca textul l-am gasit mai tarziu pe internet si apartine unui redactor al Realitatea TV (a fost un intreg reportaj, interesant din ce comenteaza oamenii pe blogul respective).
Intr-adevar, fenomenul Wi-Fi a luat amploare si la fiecare colt de strada, in orase sau in sate, la munte sau la mare, posibilitatea de a te conecta la internet iti sare de-a dreptul in ochi (literalmente). Da, binecunoscutul semn Wi-fi este afisat in cele mai neasteptate locuri…. Cred ca si in biserici poti sa te conectezi la internet, numai sa ai device-ul la tine. Ar parea un lucru bun, mai ales ca ai posibilitatea de a te autoinstrui – dar dumnezeu stie cate lucruri pot citi, vedea, simti chiar pe internet…si numai el, bunul dumnezeu, poate sti cate din ele sunt sanatoase, adevarate, corecte….
Romanii cheltuiesc pe tehnologie ultima centima. Nu au casa dar au in parcare un Audi A4, BMV sau Mercedes C Classe. Nu au un serviciu stabil, insa au i-phone si il afiseaza ostentativ prin tramvaie sau autobuze (nu merg cu metroul ca acolo e musai sa ai calatorie valabila)…”ia sa vedem ce meiluri mai am primit….da’ pa feisbuk mi-o mai fi cerut carevasilea prietenia?”.
Eu ma bucur ca romanul este receptiv, ca asimileaza noua tehnologie si o foloseste…. Dar ma intreb cati dintre cei care o folosesc chiar o folosesc in scopul de a-si depasi conditia, de a se informa…e o forma de “easy entertainment”, unde adevaratele valori pot fi cu greu puse in valoare.
Mi-e teama ca din nou ne confruntam cu “democratia de tip original”, romaneasca…. Avem acces la informatie, dar din pacate de poporul nostrum parca se lipeste doar ce e rau, doar efemerul si frivolul… si pana la urma, sta in puterea fiecaruia dintre noi sa faca diferenta. Si astfel imi aduc minte de o reclama (repetata pana la obsesie) pe Antena 3 , ceva de genul “Noi iti prezentam faptele, tu iei decizia”. Sa speram ca tinerii vor sti sa ia decizia corecta. Si vor filtra informatia corecta.