Pretext

"Dati-i omului o masca si va va spune cine este" Oscar Wilde

vineri, 30 decembrie 2011

2011 – timpul bilantului

2011 a fost anul in care aveam de indeplinit un singur obiectiv prestabilit: sa fac lucrurile mai bine! Toate lucrurile…all the stuff, cum spune americanul. La serviciu, dar mai ales pe plan personal: ca mama, sotie, fiica, sora, ca om traitor pe a treia planeta de la Soare. Prin 2010 la unul din cursurile la care m-au trimis (J) - cred ca Time Management sau Excellence in Communication (naiba mai stie cum se numea, desi au nume diferite 75% din timpul alocat cursului acopera aceeasi tematica, doar jocurile difera J) – trainerul, un domn simpatic si putin invidiat pentru faptul ca vine cu placere sa isi faca jobul – ne-a recomandat sa ne stabilim la inceputul anului un obiectiv si la final sa tragem linia si sa vedem cum stam.
Obiectivul trebuia sa fie SMART (in traducere libera: Simplu, specific, usor de masurat, are sens pentru noi, este responsabil si bine incadrat in timp).
Cum anul 2011 se apropie de final, a venit timpul bilantului…si a evaluarii. Am reusit sa fac lucrurile mai bine?
Pe plan profesional? Au fost perioade mai bune, sau mai rele.  Pana la urma incerc sa imi tin echilibrul, sa ating punctul "exceed expectation" si mai vedem.

Pe plan personal? Am reusit si m-am apropiat de adolescentul meu. Da, am reusit sa ii recastig increderea si prietenia. Pentru ca sunt mama si prietena. E foarte important … sunt mandra de el si am si de ce J In curand va veni acasa cu prietena.
Cu Dan… inca mai dansez in parc, la concerte… e bine, nu, dupa 21 de ani de casnicie?
Am cununat a treia oara o alta pereche de tineri. M-am bucurat, din nou, ca la propria mea casatorie. Abia astept sa mai botez si un copil.
Am ajutat cat am putut, cu ce am putut, din toata inima,  cunoscuti si necunoscuti. M-au impresionat pana la lacrimi copiii de la Centrul Mia din Chiajna. Am sa ii vizitez in 2012. Cu siguranta.
Am incercat sa scap de furia acumulata – si mi-am facut un blog. Acesta. Ma simt mai bine, mai libera…
2011- a year in review (spicuiri, mai sunt si alte momente importante)

Acum e timpul pentru un nou obiectiv – pentru 2012…
Deci….VOI INCERCA SA FAC LUCRURILE SI MAI BINE! Si imi voi lua pensule si tempera, acuarele, goase, sevalet,  sa ma apuc de pictat.
La multi ani!





luni, 19 decembrie 2011

WI-fi-ul nostru cel de toate zilele

Saptamana trecuta, la metrou, pe ecranele din statia Aviatorilor, mi-a atras atentia o stire, care suna cam asa:
“Internet la camp cu oile, Internet la primarie sau direct din caruta, pe ulitele satului. Citeva localitati din judetul Constanta au conexiune de mare viteza asa ca satenii au inceput sa-si faca profiluri pe Facebook si sa-si asculte muzica populara direct pe YouTube. Iar de cind primarul a pus WiFi pe strazi tinerii stau la poarta toata ziua”. Recunosc aici ca textul l-am gasit mai tarziu pe internet si apartine unui redactor al Realitatea TV (a fost un intreg reportaj, interesant din ce comenteaza oamenii pe blogul respective).
Intr-adevar, fenomenul Wi-Fi a luat amploare si la fiecare colt de strada, in orase sau in sate, la munte sau la mare, posibilitatea de a te conecta la internet iti sare de-a dreptul in ochi (literalmente). Da, binecunoscutul semn Wi-fi este afisat in cele mai neasteptate locuri…. Cred ca si in biserici poti sa te conectezi la internet, numai sa ai device-ul la tine. Ar parea un lucru bun, mai ales ca ai posibilitatea de a te autoinstrui – dar dumnezeu stie cate lucruri pot citi, vedea, simti chiar pe internet…si numai el, bunul dumnezeu, poate sti cate din ele sunt sanatoase, adevarate, corecte….
Romanii cheltuiesc pe tehnologie ultima centima. Nu au casa dar au in parcare un Audi A4, BMV sau Mercedes C Classe. Nu au un serviciu stabil, insa au i-phone si il afiseaza ostentativ prin tramvaie sau autobuze (nu merg cu metroul ca acolo e musai sa ai calatorie valabila)…”ia sa vedem ce meiluri mai am primit….da’ pa feisbuk mi-o mai fi cerut carevasilea prietenia?”.
Eu ma bucur ca romanul este receptiv, ca asimileaza noua tehnologie si o foloseste…. Dar ma intreb cati dintre cei care o folosesc chiar o folosesc in scopul de a-si depasi conditia, de a se informa…e o forma de “easy entertainment”, unde adevaratele valori pot fi cu greu puse in valoare.
Mi-e teama ca din nou ne confruntam cu “democratia de tip original”, romaneasca…. Avem acces la informatie, dar din pacate de poporul nostrum parca se lipeste doar ce e rau, doar efemerul si frivolul… si pana la urma, sta in puterea fiecaruia dintre noi sa faca diferenta. Si astfel imi aduc minte de o reclama (repetata pana la obsesie) pe Antena 3 , ceva de genul “Noi iti prezentam faptele, tu iei decizia”. Sa speram ca tinerii vor sti sa ia decizia corecta. Si vor filtra informatia corecta.

joi, 8 decembrie 2011

Autodistrugerea capitalismului

In ultimele saptamani criza din zona euro s-a agravat. Grecia – aproape de colaps. Italia- aproape de marginea prapastiei… cine urmeaza?
Fara sa vreau mi-a trecut prin minte zvonul unui banc de pe vremea comunistilor: “Imperialistii sunt pe marginea praspastiei. Se uita la noi”.

Ciudat – e valabil si astazi. Sunt pe marginea prapastiei, dar acum se dezic de noi si ne imping chiar ei in prapastie.

La sfarsitul anilor 80, o coalitie de respiratie mondiala, cu acceptul tatucului Perestrokai, comunismul a fost abolit pe vechiul continent. Prin forta, prin manipularea maselor. Prin promisiuni pentru o viata mai buna. Si intr-adevar, parea o viata mai buna. Magazine in care gasesti orice iti trebuie si mai ales tot ce nu iti trebuie. Mijloace de informare variate (multe si majoritatea de neincredere sau de slaba calitate)  - o multitudine de ziare, reviste, carti – televiziuni libere sa discute despre orice tema cu oricine vrea sa isi spuna parerea, chiar daca nu are nicio parere, poze cu femei goale pe prima pagina, agatate ostentativ in vitrine pentru atragerea cumparatorilor. Libertatea de exprimare – de a injura pe cine vrei, cand vrei…Dar mai presus de toate libertatea de a calatori, de a vedea lumea in care traim (daca ai bani bineinteles).

A fost interesant in ultimii aproape 22 de ani…cu bune, cu rele.. am trait capitalismul de tranzitie… lunga tranzitie…si cand am ajuns si noi in Europa (eram demult, e drept, de mult mai mult timp decat altii, dar nu ne vedeau de ziduri si ingamfare)…ne-am bucurat un an-doi de mirajul capitalismului dezvoltat…si iata ca visul se apropie de sfarsit…Europa e pe cale sa explodeze…ne-o spune chiar francezul Szarkozy – pentru a o salva mai marii Europei vor sa arunce peste bord supraincarcatura …balastul… adica pe noi…sa fie oare de ajuns?

Analistii economici si-au adus aminte de Karl Marx  si de profetia lui. “La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum", a spus maestrul Roubini, laureat al premiului Nobel pentru Economie.

Nu ma pricep la ecomie. Dar simt ca totul in jur sta sa cada…omul se gandeste si mai face si filme despre 21 decembrie 2012 – sfarsitul lumii pe care o stim noi –un cataclism natural – Pamantul se razvrateste impotriva celui ce s-a autoproclamat atotstapanitor -  mi-e din ce in ce mai clar ca acest sfarsit e aproape – si va fi din cauza noastra, a oamenilor. Omul , capitalist sau nu, se autodistruge din pacate. 

joi, 1 decembrie 2011

December has come

De ce iubim luna decembrie? avem atatea motive.... personal mie nu imi place iarna, dar luna decembrie mi se pare una dintre cele mai frumoase luni ale anului. Maiul e favoritul meu... dar decembrie... are o aroma aparte... incepe cu o zi mareata (zi libera... nationala....) .... apoi vine mos Nicolae... apoi 8 decembrie - ziua in care m-am casatorit ... bineinteles mos Craciun si... revelionul ... atunci cand faci o retrospectiva a anului care se pregateste sa plece (cu bune si rele), dar faci si planuri pentru anul care vine... si numai cu bune si foarte bune....

Decembrie e luna iubirii... e luna cand trezeste copilul din noi si suntem mai buni cu toti cei din jurul nostru.... Si astfel ma gandesc ... ce bine ar fi daca ar fi doar Decembrie tot anul, nu? Am fi cu totii mai buni, mai generosi... mai oameni!

Linkin Park My December


Colective Soul - December


Taylor Swift - Back to December



vineri, 25 noiembrie 2011

Thank God, it's Friday!



Intr-adevar, e cea mai frumoasa zi din saptamana... te poti relaxa, poti face planuri, le poti realiza.. nu trebuie sa te culci devreme, poti sa te culci devreme.. poti sa iesi in oras... poti sa lenevesti in pat... e alegerea ta!

ti se pare ca ai timp pentru toate... dar nu-i asa... nici nu clipesti bine si te trezesti deja ca e duminica seara.. cea mai trista seara!!!!!!

marți, 22 noiembrie 2011

Cufarul cu amintiri (I)

"Era inca prea tanar ca sa stie ca memoria inimii evita amintirile dezageabile, exaltandu-le numai pe cele placute, artificiu gratie caruia reusim sa ne suportam trecutul" - (G.G. Marquez - Dragostea in vremea holerei)

...e adevarat, incercam sa ne aducem aminte doar clipele placute, sa la invaluim intr-o aura stralucitoare, sa le idealizam... poate ca nici nu au fost asa placute, dar omul are asa un talent de a fi mult mai indulgent si sa descrie in culori mult mai optimiste episoade traite de el, in trecut... iar daca evenimentul nu mai are nicio legatura cu prezentul, cu atat mai bine... majoritatea dintre noi nu apreciaza un lucru, o stare de suflet sau de fapt in prezent, atunci cand se petrece/se traieste/il are - ci abia mult mai tarziu, cand nu il mai are sau lucrurile s-au schimbat.... "ce bine era... iti amintesti?!!", "ei, pe vremea aceea...." nostalgie, regret, admiratie.... si cum ziceam, daca nu mai are legatura cu prezentul  atunci: "de morti numai de bine"....

Cu ceva timp in urma, din vorba in vorba cu draga mea colega am ajuns la cartea preferata. Si raspunsul ei mi-a frant inima..."Vraciul".... in clipa aia... flash ... 1985 - iarna grea... omatul mare... sala Cinema Patria...undeva sus...ultimele randuri...Pe ecranul mare... o poveste de dragoste trista cu final fericit... un Om cu "O" mare si multi oameni cu "o" mic... o lectie de viata ....in sala, ghemuita in scaunul incomod, cu ochii in lacrimi si inima batand nebuneste... o fata "Copila, tu" cum ii zicea el... si el...un vesnic nelinistit si plin de intrebari....se tin de mana - ea plange, el o priveste pe ea... incearca sa nu arate cat de mult il plictiseste filmul... dar sta cu ea....
Dupa atatia ani... doamne, cat a trecut de atunci... am simtit o durere imensa in piept.... am retrait in cateva secunde acea scena... cat credeam ca ne iubim.... ca la numai cateva luni sa ne despartim... pur si simplu a disparut....iar eu prea mandra sa il caut... apoi accidentul... primul accident, avertizarea... Spitalul de urgenta Floreasca...."Da, e bine, nu e atat de grav, imobilizat in ghips timp de 3 luni... dar traieste".... deschid timid usa salonului... o fata blonda, stearsa, plansa toata sta langa el...."Te rog sa ne lasi singuri 5 min... iti promit ca doar atat dureaza".... de ce? de ce? de ce nu mi-ai spus? "Stii ca tu esti prea buna pentru mine... esti prea sensibila.. eu nu iti pot acorda atentia pe care o meriti!"...am iesit fara sa mai spun o vorba, fara sa privesc in urma... pe holul alb, ireal de alb... blonda stearsa (fata de la tara) se uita tamp la mine..."La revedere!".....
Mi-am jurat atunci sa nu mai sufar niciodata pentru un baiat. Nu merita. Si sa am intotdeauna o rezerva...

La relativ scurt timp (cam 6 luni)... al doilea accindent... aflat total intamplator..."ai auzit de Miki? de data asta a fost fatal".... Imi pare rau, mi-a parut rau si atunci, dar.... viata merge mai departe. Si imi dau seama ca pana la urma Dumnezeu m-a ferit de o suferinta si mai grea...

luni, 21 noiembrie 2011

La ce se gandesc?

Cand 40 de persoane se gandesc la mancare, atunci este o inmormantare. Cand 38 de persoane se gandesc la mancare si doua la sex, este o nunta. Cand 40 de persoane se gandesc la sex, este teambuilding.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Noiembrie


Azure Ray - November


Silent Strike-Noiembrie

November - Kim Yoon

vineri, 11 noiembrie 2011

Alt curs – Inteligenta emotionala

Ce este inteligenta emotionala?

Sună cam academic, usor desuet, putin bombastic. Dar fiecare dintre noi a auzit si a inteles (fiecare cum poate!) teoria lui Socrate  Cunoaste-te pe tine insuti” sau indemnurile din Biblie, atat in Vechiul cat si in Noul Testament „Nu fa altuia ce tie nu-ti place” si „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.


E o calitate cu care te nasti sau nu.  Ideea e ca ar trebui sa poti sa iti dai seama daca ai sau nu aceasta calitate. Cum iti dai seama?

Am gasit pe un blog autointitulat “interesant” urmatoarele exemple, prezentate dupa metoda “babeasca” (numarat pe degete, mura in gura, cum vreti voi):

“- dacă eu îți zic, în cadrul unei conversații, că anul ăsta nu îmi iau concediu si tu-mi zici ”vaaai, eu sunt obosit mort n-am avut decât 2 săptămâni de vacanță dar îmi mai iau 2 în septembrie” ... n-ai!
- dacă vii în vizită azi (pentru că n-ai de lucru mâine și te pregătești de-un somn până la prânz) dar uiți să mai pleci până la cântatul cocoșilor deși mă vezi cum casc de-mi troznesc fălcile și tocmai ce ți-am zis câtă treabă am dimineață... n-ai!
- dacă mă suni și la întrebarea ”ce mai faci?” îți răspund că am treabă dar tu ai chef de conversație așa că-mi povestești verzi-și-uscate și ca să mai scoți niște cuvinte de la mine mă întrebi de încă 7 ori ce mai fac... n-ai!
- dacă spui bancuri cu grași în prezența obezilor, bancuri cu morți și cimitire când ai prin preajmă persoane în doliu precum și povestești cum i-ai tras-o vecinei de la 2 care-i măritată de față cu amicul tău care tocmai a aflat că-l înșeală nevasta... n-ai!”

Cam atat.

Inteligenta emotionala este o aptitdine


luni, 7 noiembrie 2011

Au si ei uscaturile (a se citi fraudacii) lor

Olanda – tara lalelor. Tara in care oamenii se simt liberi… mai liberi probabil decat  oriunde pe acest pamant. Tara care incurajeaza “visele” si vitrinele respirande. Tara cu orase frumoase, desprinse parca din desenele animate ale lui Walt Disney.
Olanda – tara care a trimis cele mai multe ajutoare umanitare imediat dupa 1989. Tara ca s-a bucurat enorm cand a auzit de revolutia romaneasca  din decembrie 1989 si care a organizat un teledon impresionant pentru a transmite ajutoare catre ROMANIA.
Olanda…aceeasi tara care nu ne-a vrut in Schengen. “Nu sunteti pregatiti”….


Si iata ca totusi au si ei uscaturilor lor. Deunazi, mi-au cazut ochii pe un titul de articol din Romania Libera. Caz ŞOCANT în Olanda: Cea mai mare fraudă academică din istorie
Scris cu litere de-o schiopa… sa vedem… sa intelegem mai bine.


Un professor olandez de psihologie socială, a fost acuzat că a fabricat datele care au stat la baza a zeci de articole ştiinţifice apărute în paginile unor reviste de specialitate de renume mondial.
Omul pregătea un studiu împreună cu un colaborator (de obicei un tânăr cercetător) şi insista să aplice singur chestionarele în şcolile unde, conform afirmaţiilor sale, avea contacte bune. După câteva săptămâni, don’profesor  îi prezenta colaboratorului rezultatele presupusului studiu. Dacă cineva dorea să vadă chestionarele completate, spunea că datele nu se mai aflau pe hârtie. De fapt, descoperirile erau produsele propriei sale imaginaţii. Bogata as putea spune.
Si asta ma duce cu gandul la caietul nostru din clasa a VIII-a – cel pentru Ecologie (pentru a respecta adevarul istoric, trebuie sa spun ca asta se intampla la sfarsitul anilor '70). Fiecare elev avea un caiet in care in fiecare zi trebuia sa inscribe propriile-I observatii referitoare la natura inconjuratoare: incepeai cu vremea (cat am mai stresat-o pe mama sa noteze date de la buletinul meteo din Telejurnalul de seara !) si apoi observatii referitoare la plante, insecte, pasari  si animale din jurul nostru. Era interesant, dar nu intotdeauna tineam minte sa notez observatiile din cursul zilei… in drumul spre scoala, din curtile si gradinile oamenilor…din padure (daca ajungeam pana acolo). Asa ca inventam. Datele meteo erau singurele verificabile… mama sa traiasca.  In rest… am vazut o gargarita… a zburat spre est… tot timpul zbura spre est… o panza de paianjen… paianjenul era plecat… puisori… berze… vin berze…pleaca berze… stoluri… iarba … muguri … floricele…Frunze verzi… Frunze ruginii… omat… cel mai greu de inventat era iarna… ca nu prea puteai sa “aberezi”…. Dar caietul era completat, notele erau bune… “munca de cercetare pe teren”.
Totusi nu e acelasi lucru cu ce inventa nenea olandezul. Noi inventam pentru note. El probabil pentru venituri mari si titluri de professor, academician, doctor inginer… de renume mondial. Cam asa, ca Odioasa...

marți, 1 noiembrie 2011

November has come






November

                                                                                                                       No sun--no moon!
No morn--no noon!
No dawn--no dusk--no proper time of day--
No sky--no earthly view--
No distance looking blue--

No road--no street--
No "t'other side the way"--
No end to any Row--
No indications where the Crescents go--

No top to any steeple--
No recognitions of familiar people--
No courtesies for showing 'em--
No knowing 'em!

No mail--no post--
No news from any foreign coast--
No park--no ring--no afternoon gentility--
No company--no nobility--

No warmth, no cheerfulness, no healthful ease,
No comfortable feel in any member--
No shade, no shine, no butterflies, no bees,
No fruits, no flowers, no leaves, no birds,
November!
                                                                         by Thomas Hood


marți, 18 octombrie 2011

Ochii ei

-          De ce plangi? De ce…?

O privesc cum plange. Plange ca si atunci, in zilele acelea cand ne pierdusem mintile amandoi… eram doi copii flusturatici- ea poate mai retinuta, dar prea sentimentala. Simtisem din prima clipa puterea etraordinara pe care o aveam asupra ei, iar ea ma privea meru in ochi, plecandu-si genele intr-o vesnica incuviintare. Ochii ei, ah, ochii ei…. Atata dragoste si atata intelegere nu se puteau citi decat in ochiii ei….

Iar lacrimile ei erau intotdeauna lacrimile bucuriei. Are fata asta un mod foarte straniu de manifestare a bucuriei – intai i se intuneca fata, si intr-o clipita ochii ei se umplu de lacrimi, luminandu-I fata ca un foc mistuitor… Sunt lacrimile ei de bucurie, strecurate printre surasurile care o insoteau pretutindeni.

O privesc planganda; nu zambeste, iar ochii ei sunt indreptati spre pantofii mei. O clipa sunt tentat sa fac o gluma – proasta! Dar vorbele imi ingheata pe buze: 

-          De ce plangi? Nu mai plange… Stiu sunt vinovat, dar tu… nu mai plange!

O privesc cum plange. Plange si eu n-o pot ajuta. Pentru ca nu ma lasa sa o ajut. Sigur sunt indreptatit sa-mi pun intrebarea de ce plange. Sau poate nu am dreptul! Nici eu nu stiu… nu mai stiu… cum a inceput tristetea ei… a noastra? Nu, nu a noastra, caci eu am facut-o sa sufere.

Dar singura spunea ca nu regret nimic… ca nici macar nu are ce regret. Glumea? Vorbea serios? Abia acum imi dau seama cat de putin o cunosc. Si eu care credeam ca ea este fata linistita de care sufletul meu avea atata nevoie.

O cunosteam de cateva luni si intotdeauna fusese pentru mine o mica enigma. Ochi ei erau tot timpul plini de lacrimi… abia tarziu, mult mai tarziu, aveam sa inteleg ca lacrimile erau simbolul trairii ei. Si ochii… ah, ochii ei! – ma fascinau prin luminozitatea si caldura cu care invaluiau totul, intr-o tandra imbratisare.

Intr-o buna zi (sau rea!) mi-a lansat o invitatie la munte. Surpriza… marea surpriza! – fusese insa intalnirea cu o mai vech cunostinta a mea, o fata zapacita, cu capul vesnic in nori. Daca M era ganditoare – parea ca tot timpul cantareste ceea ce vede, simte, spune – cu C niciodata nu putea sti daca gandeste ceea ce spune si face, sau nu…

M. ma tinea insa la distanta. Imi impunea o bariera… poate privirea ei in gol si ochii, mai ales ochii ei innebunitor de limpezi.Nici nu imi amintesc cum si mai ales cand s-a produs apropierea de C. Intotdeauna am avut oroare de acesti baieti in fuste, care au tot timpul initiative. Dar firea mea expansiva si influentabila (mea culpa!) imi intinsese o curs in care aveam sa cad mult mai curand decat ma asteptam. Cum C ma asalta cu telefoane, invitatii care mai de care mai tentante, ma indepartai de amica mea, plecand in cautarea… aventurii! Toate intalnirile mele cu C – excortata pas cu pas de umbra ei “Oblio” cum ii spuneam noi! Pastrau nostalgia intalnirilor noastre in patru, cand venea si ea, care, desi nu participa intes la discutii ne dadea totusi sentimental acela de liniste, stabilitate, care ne cuprindea pe toti.

Dar C se hotarase sa castige cu orice pret lupta – oare chiar lupta pentru ceva? Pentru mine? Atunci credeam ca se bate pentru mine. Dar nu, nu putea fi vorba despre o bataie… pentru ca M se retrasese in cochilia ei si niciodata nu-I mai putusem vedea ochii… oglinda sufletuluji ei atat de zbuciumat in vremea aceea. As fi vrut sa o atrag sip e ea in cercul care, inevitabil, se formase, dar mereu imi inghiteam cuvintele … mi se parea mult prea linistita, prea curate sa se poata simti bine intre noi.

…si iata ca in sirul acela de nebunii, se produse ruptura – care mai tarziu se dovedi a fi definitiva. C sehotari – in sfarsit! – sa-si deschida sufletul in fata mea… Vorbea in stilul ei characteristic – repezit, cu glasul ei (ah, cat de vulgar imi pare acum acest glas!), alungind unele vocale parca pentru a mari raceala care strabatea din ea. Suferise si C la vremea ei, dar, cu M alaturi de suferinta feminine, izbutisera sa treaca acel hop. Acele clipe grele petrecute impreuna ar fi trebuit sa le apropie, dar Oblio intervenise si prin influenta ei  nefasta le desparti. Vorbele acelea greoaie, lipsite de orice sentiment pentru un om care fusese alaturi de a in clipe dramatice, ma indepartara spontan de fata aceasta zanatica. Nu, n-o mai consideram doar o gasculita, de acum era chiar rea, de o rautate gratuita…. In momentul acela realizam – cat de tarziu! – ce urat ma purtasem eu insumi cu M. Nu trebuia sa o las atat de singura. De unde sa stiu ce urmarea gasca asta proasta?!!!... Iar mai rau era faptul ca intr-o vreme o considerasem o egoista cu nasul pe sus, care abia catadicsea sa ma salute daca intamplator ne intalneam pe strada (si, doamne, cate nu faceam sa ne intalnim intamplator!).

In ziua in care am cautat-o isi ascundea fata, mai ales ochjii… iar voceai trmura tocmai pentru ca incerca sa ascunda tulburarea care o cuprinsese. Vorbeam banalitati… si iar banalitati… fara sa am curajul sa pun degetul pe rana. Dar intr-o buna zi mi-am luat inima in dinti si am invitat-o …. la teatru…si…da, a acceptat, dupa o usoara ezitare. O intelegeam, desi nu-mi spunea nimic din zbuciumul ei; dar citeam in ochii ei (ah, ochii ei) ca nu mai avea incredere in mine, ca-I era teama de o noua deziluzie. Iar eu, cu puteam sa ii reprosez, dupa  ce ma comportasem atat de ciudat?  Cum s-o linistesc cand totul pleda impotriva mea? Si ea a acceptat, a iesit cu mine… singuri… Treptat, mica gaza a iesit din “anonimatul” ei, coplesindu-ma cu caldura privirilor, a cuvintelor, a gesturilor, cu atentiile care ma faceau cel mai fericit om. Imi daruia, fara indoiala, tot ceea ce stransese mai bun in sufletul ei ani si ani in sir. Atunci cand ma simteam coplesit de iubirea ei (da, era iubire, desi niciodata nu mi-o spusese!), ii spuneam ca nu o merit, imi raspundea intotdeauna cu lacrimi in ochi (“lacrimile bucuriei”) “doar tu imi reprosai ca vreau totul fara sad au nimic in schimb. Acum te-am gasit pe tine si o meriti , dragul meu, o meriti….” Cred ca eram fericiti… nu ne mai ascundeam, nu mai conta decat faptul ca suntem impreuna… Timpu trecea pe langa noi, fara sa ne atinga si treptat…primavera din sufletele noastre inflori si afara.  Priveam ore in sir in adancimea limpede a ochilor ei si simteam cum se naste dorinta in mine… dar n-o puteam jigni, n-as fi vrut sa o lovesc nici macar cu un…. trandafir galben (favoritii ei)…

Si totusi…. Totusi, in perioada aceea, nu rupsesem definitive legatura cu C, care ma innebunea cu telefoanele si intrebarile” “Ce dracu are ea mai bun decat mine? O ai si pe ea? …Nu??!!!!... atunci da-o dracului, mai baiete, te irosesti degeaba. Intr-o buna zi iti va da si tie cu piciorul. Asculta-ma pe mine, are o inima de gheata… stii doar ca eu o cunosc mai bine decat tine si …in alte ipostaze!”

Iar eu cedam insistentelor ei, distrandu-ma din cand in cadn. De ce nu i-am marturisit despre legatura mea cu C? Poate m-ar fi inteles, poate ca m-ar fi iertat, iar oricum greseala recunoscuta e pe jumatate iertata, nu? N-am avut curajul (nici macar intentia!) sa-I marturisesc. O iubeam? N-o iubeam?

Acum o privesc cum plange. N-o mai intreb de ce, pentru ca are dreptate. Cum s-o linistesc?Ce sa-I spun? Sa-mi cer iertare – nu cred ca m-ar ierta pentru nimic in lume. Este prea mandra… draga de ea, plange si nu-I pot vedea ochii.. se uita in jos, de parca ea ar fi savarsit cine stie ce pacat.

-          Iubita mea….


Imi respinge bratul care vrea sa-I cuprinda umerii si simt cum se incordeaza. Isi scutura capul si… ridica ochii, privind undeva pe langa mine:

-          M-ai inselat, D, mi-ai inselat increderea. Si tocmai cu ea… cu una ca ea…


Ma priveste straniu, pare ca nici nu ma vede.

-          S-a razbunat pe mine pentru ca soarta mea a fost mai blanda decat a ei… dar eu cu ce sunt vinovata. Nu eu am impins-o pe drumul acesta. A fost alegerea ei….Si tu, vai, D, cat de slabi sunteti voi baietii… va lasati purtati de current si mai sustineti ca intotdeauna aveti ultimul cuvant… marionete, asta sunteti! Imi spuneai ca ma straduiesc sa imi fac viata mai urata decat este… ca trebuie sa ies din carapacea mea sis a privesc viata in fata… am privit-o, D,  dar nu mi-a placut ce am vazut. Omul este groaznic de aproape de bestie. Oricata educatie ar avea nu se poate debarasa de unele atavisme, care, folosite in mod aberrant, chiar obsedant, il aduc foarte aproape de animal. Of, D, este atata zgura in sufletele noastre… si atata noroi in jurul nostru, incat cu greu voi utea uita… nu-ti reprosez nimic, n-ar avea niciun rost … de fapt nu ai nicio vina ca mi-am pus atatea sperante in tine….

Ascult vorbele pe care le sopteste…continua sa priveasca in gol, undeva deasupra mea. In ochi ii joaca luminite… e ea, si totusi…

O privesc … lacrimile au secat, iar ochii ei au redevenit stralucitori… pare ca a descoperit ceva… ma tem ca se va retrage in carapacea ei si cu greu va mai iesi de acolo…. As vrea sa spun ceva, sa ma apar, dar sunt un las, nu am curajul… si ce as putea sa spun, sunt vinovat… iar C nu a avut altceva mai bun de facut decat sa ii spuna ca nu da doi bani pe mine, ca nu sunt de nasul ei, ca … cine stie cate si mai cate nu i-o fi spus…

-          Adio, Dane, si….ai grija de tine….

Se apropie si ma saruta. Prin acest sarut imi transmite toata caldura ei…imi dau si mie lacrimile, sim nevoia sa imi ascund fata in palme… imi pare rau ca n-am stiut sa o pastrez. Sunt un ticalos, asta sunt!

      Deschid ochii… Ea nu mai este langa mine. A disparut… si nu o voi mai vedea nicioadata… drumurile noastre s-au despartit… si avea dreptate…. Suntem atat de neputinciosi, dar ne falim ingrozitor cu asa-zisa noastra putere sufleteasca….

-          Adio, draga mea… si-ti doresc numai fericire… daca exista! Pentru tine trebuie sa existe, pentru ca o meriti….

Privesc aleea pustie ca si sulfetul meu, asfaltul incins, care pastrea inca urma pasilor ei – as vrea s-o pastrez adanc in sufletul meu, la fel de vie ca sclipirile din ochii ei, ah ochii ei!



Februarie 1987

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Merita ascultata

incercati... ascultati... merita...Morgan Page

  1.  Fight for you



2. I've Had Friends 

vineri, 14 octombrie 2011

Good-bye, Mr. Jobs!

Un geniu a plecat dintre noi... dar nu inainte de a ne fi usurat munca... de a ne fi redat bucuria jocului...de a ne fi starnit curiozitatea copilului din noi...

Si ne-a transmis de asemenea un gand curat, izvorat din propria lui experienta: "Urmati-va inima si intuitia. Ele stiu deja ceea ce vreti sa deveniti cu adevarat!":

« …Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary ».
Steve Jobs (1955-2011)


joi, 6 octombrie 2011

De ce ne simtim jigniti de Europeni?

In ultima vreme, daca deschizi televizorul pe canalele specializate de stiri, asisti (daca mai ai rabdare) la tot felul de comentarii si analize despre …Francezii ne jignesc din nou… Norvegienii spun ca romanii mananca orice…etc… etc…Si vezi cum toata lumea se oripileaza, isi da ochii peste cap si gesticuleaza ca intr-o piesa de la teatrul de papusi.

Sa ne intelegem… nu sunt de acord cu fratii nostri europeni (suntem in Europa de mii de ani, avem atestare istorica… nu suntem europeni doar din 2007). Suntem buni ca si piata de desfacere, unde sa isi trimita toate excesele alimentare, de cea mai proasta calitate (daca s-ar putea ne-ar trimite chiar si gunoiele de la Napoli sau deseurile radioactive). Dar sa stam la noi acasa, inchisi intre granite...

Ce nu inteleg este de ce, noi, cei fideli gliei strabuna, ne simtim jigniti cand ne fac paduchiosi, nespalati si analfabeti. E suficient sa iesi pe strada, sa te urci intr-un mijloc de transport in comun, la orele de varf …. Miresme si danfuri, parfum de firma peste sudoarea nespalata de zile intregi (ce vrei, apa calda este scumpa, iar cu apa rece trebuie sa fii nebun ca sa te risti, cine mai are azi bani sa isi cumpere un paracetamol!, sapunul e o vaga amintire din epoca de aur, cand se facea bisnita cu rexona si fa, iar bunicile puneau tingirea pe pirostrie in curte si faceau sapun de casa din unsoare si soda caustica, cu flori de musetel… “sa miroasa bine si sa dezinfecteze, mama”).

Analfabeti? Ce ziceti de greselile de exprimare si de scriere inclusiv la TV… la posturile care se doresc a fi formatoare de opinii si curente, par a detine adevarul in forma absoluta. Ganditi-va la procentul mare al abandonului scolar din ultimii ani… copii care merg la scoala pe jos, cate 15 km, prin nisoare, fara ciorapi in ghete…. Profesori care trec examenul de titularizare cu nota 5 (daca il trec…. ), daca nu multimea de neaveniti numiti suplinitori…. Copiii din familiile sarace, care sunt obligati sa mearga la munca si nu la scoala….

Despre ce vorbim atunci? De ce sa nu recunoastem aceste realitati? E dur insa sa ti le aminteasca strainii, care au si ei falitii lor, sa fim seriosi.

Imi doresc ca noi, toti romanii, sa nu ne mai simtim jigniti de Europeni. Imi doresc sa incepem sa ne schimbam fiecare dintre noi, sa nu mai lasam pe maine ce putem face azi, sa nu mai inchidem ochii cand vedem ca nimeni nu respecta un minimum de decenta, sa nu mai zicem “lasa, ma, ca merge asa”….daca fiecare dintre noi am lua hotararea de a ne schimba noi insine, de a fi mai atenti la tot ceea ce e in jurul nostru… atunci s-ar schimba ceva si copiii copiilor nostri vor avea o alta mentalitate, a cetateanului European si nu a rudei sarace, de care nu stii cum sa scapi mai repede. Ai vrea sa o dai afara din casa, dar parca… daca vreodata poti trage foloase de pe urma ei?

duminică, 2 octombrie 2011

Muzica romaneasca?

Soogar D-Vision of you   - se pare ca artistul e roman. Nu am auzit de el, nici nu sunt o initiata intr-ale muzicii romanesti contemporane...

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Arta de a invinge

de Rudyard Kipling

E greu sa uiti iubirea
Cand inca mai iubesti
E greu sa uiti trecutul
Cand inca mai traiesti…

Sa ai curajul sa spui: DA,
Sa ai curajul sa spui: NU,
Si-n fiecare clipa grea
Sa ai curajul sa fii TU!

Sa poti sa crezi
Cand unii te inseala
Sa te ridici
Cand altii te doboara

Compromis sau prietenie?

Sa poti pastra
Ce altii vor s-alunge
Sa razi, chiar daca sufletul tau plange
Si cald tu sa ramai chiar dac-afara ninge

joi, 29 septembrie 2011

Stop and stare

Intr-adevar, ar trebui sa ne oprim ... din lupta asta nebuneasca pentru castiguri meschine, de moment ... si sa privim in noi insine... avem atat de putin timp la dispozitie ... si il irosim cu atata usurinta.

miercuri, 28 septembrie 2011

Printre amintiri

In iunie am fost in team building.  Frumos si interesant, m-am bucurat doua zile de compania colegilor mei mult mai tineri. E asa bine intre ei… Eu personal nu simt acea diferenta mare, mare de varsta… Imi place sa cred ca nici ei nu o simt.



Locul faptei: Covasna, hotel Clermont. Extraordinar de …diferit fata de alte hoteluri din Romania. Elegant, linistit, confort plus J. Cel  mai tare m-a impresionat insa un tablou din restaurant. Erau mai multe, dar unul mi-a captat atentia si m-a facut sa ma intorc in timp. Reprezenta doi dansatori de tango.


Nu e acel tablou, dar seamana


Eleganta, senzualitate, caldura, pasiune. Contempland tabloul respectiv (ce bine ca aveam o preocupare, asa nu mi-am umplut farfuria de nenumarate ori… bufet suedez, ce vrei! Romanu’ tot roman, recunosc sunt o pofticioasa)  in minte imi rasunau acordurile unui tangou pe care l-am ascultat doar o data sau de doua ori, candva prin anul de gratie 1985... Imprejurare trista, poate si de aceea tabloul acela ma fascina.

Ajunsa acasa, hotarata sa gasesc acea melodie, am cautat si am cautat, iar prietenii mei goagal si iutub nu  m-au dezamagit.  Am plans si am ascultat melodia  minute in sir, din nou si din nou…. Pana lacrimile s-au transformat in zambet, iar zambetul in impacare.


marți, 27 septembrie 2011

Genial

De multe ori,  deschid browserul de internet si dau cautare pe Google, dupa diverse cuvinte.  De cele mai multe ori gasesti lucruri interesante dintr-o simpla intamplare. Sau in joaca.  In aceasta seara, printre altele, am dau cautare dupa “cum sa respecti un dead line”. In pagina 2, pe la final, am gasit un titlu: “Cum arata un job de vis”. Normal ca eram curioasa sa citesc articolul (desi de multe ori sunt numai abureli, totusi titlul era imbietor).  Si ce crezi?  Eroare.  “Internet Explorer cannot display the webpage”. Mi s-a parut genial.  Tie nu?


miercuri, 21 septembrie 2011

Prietenie

Gratie
Pe strada noastra, de-o parte si de cealalta, erau niste duzi batrani. Falnici, cu coroane care se impreunau. Erau atat de desi incat cu greu patrundeau razele soarelui  printre frunze.

Erau prietenii nostri cei mai buni. Puteam sa le impartasim secretele noastre, fara teama ca ne vor trada.

Erau salvatorii nostri atunci cand trebuia sa prezentam la scoala punga cu frunze de dud, hrana viermilor de matase. Fiecare scoala avea propria sala de sport intesata cu viermi de matase si era o mare concurenta: care dintre scolile din localitate va avea cea mai mare productie de gogosi de matase.  Tin minte cu cata emotie rupeam frunzele de dud (“iarta-ma, prietene, avem plan! Iau nota mica la purtare daca nu duc sacosa cu frunze, iarta-ma”) si alergam intr-un suflet la scoala sa predau averea stransa cu atata truda. De fiecare data credeam ca a doua zi copacii nu vor mai avea  frunze, ca  se vor supara si isi vor ridica bratele spre cer si noi nu vom mai putea sa ii vandalizam. Dar nu era asa… intelegatori, duzii nostri suportau durerea si  infrunzeau in fiecare an.

Vacantele de vara ni le petreceam pe sub duzii nostri, la adapost de soare, vant sau ploi. Pana intr-un an, cand au venit niste oameni in niste masini si au lasat niste mosoare uriase pline de cabluri electrice. Sub dudul din fata casei, au lasat un astfel de mosor, pe care toti copiii din cartier ne strangeam mai ales cand ploua si jucam Pacalici. Puteam sa stam acolo ore in sir si nu ne plictiseam. Eram atat de fericiti.

Ce nu stiam noi era ca…dupa ce cablurile respective vor fi fost intinse, vor veni buldozerele si  …. Strada va fi largita (“4 sensuri , ca doar e iesirea spre Giurgiu”). Si cum altfel se putea face asta, daca nu omorandu-ne prietenii, duzii nostri dragi…. Am plans si ne-am jelit copacii luni in sir. Strada era larga, asfaltata ca in palma, dar stranie… parca fara viata. Lipseau batranii copaci, falnici si impunatori.

Chiar si acum, dupa zeci de ani, privesc pe fereastra casei si imi doresc sa-mi revad batranul meu prieten dudul. De aceea, inchid ochii si incerc sa retraiesc clipele traite acolo, la umbra si adapostul lui. Aceasta este imaginea copilariei mele fericite:soapte, freamat de frunze, razele lunii argintii luminandu-ne chipurile


joi, 15 septembrie 2011

"Zodia racului" de Octavian Paler

Ce bine ar fi fost să fiu un rac autentic,
să merg constant înapoi.
Te-aş întâlni printre amintiri
şi după ce te-aş găsi nu ţi-aş mai da drumul,
te-aş târî cu mine înapoi,
să ne iubim tineri şi nevinovati,
după care, mereu înapoi, te-aş târî mai departe,
spre copilarie, ne-am juca inocenţi
pâna ce, obosiţi de joc şi de inocenţă,
am dispărea într-un mit.

 
Dar nu sunt un rac autentic,
în zadar mă tot laud cu zodia mea,
sunt condamnat să merg înainte
şi tot ce pot e să târăsc între cleştii mei de rac
toată memoria mea, fără să cedez nimic, nimic, nimic,
cu riscul ca povara ei uriaşă să mă ucidă într-o zi.

 



miercuri, 14 septembrie 2011

Inceputuri

Cred ca am fost un copil obisnuit, nici prea prea, nici foarte foarte. Amintiri timpuri… destul de putine. Un zambet cald, o fata calma, deasupra unui leagan de copil. Perdelute albe fluturande… Mult timp m-am gandit ca a fost un vis, dar intreband-o pe mama daca patutul in care dormeam cand eram micuta era un leagan, mi-a povestit ca era vorba de patutul ei din copilarie, in care dormise si sora mea mai mare, si bineinteles eu.

Apoi inceperea scolii. Un pas important, o decizie impusa: toti copiii vor incepe scoala la 6 ani. Fiind nascuta in iulie, doar doua luni peste varsta de  scoala, a trebuit sa merg la un mic test de atentie si inteligenta. Undeva la Policlinica Cutitul de Argint. Tin minte si acum imaginile pe care o doamna grasuta, blonda si trecuta de prima tinerete mi le-a aratat, zambitoare (“e micuta, nu va trece testul… mai sta un an acasa”): un pui de gaina mic, galben galbior, in fata unui tub. Imaginea urmatoare: un tub si apoi un pui de gaina, negru.

-          Poti sa imi spui, draga mea, ce s-a intamplat in aceste imagini”

-          Vai, s-a murdarit puisorul… trebuie sa ii facem baie, mama!

Asa am inceput eu scoala… Micuta, firava, tin minte ghiozdanul enorm si pampoanele albe. Nu am avut niciodata parul lung, pentru ca firul este subtire si se electrizeaza de cand mai stiu. Dar era moda ca aveai, n-aveai suficient par, pampoane albe tot iti punea mama. Nu mi-au placut nicioadata, ma conformam in tacere, nedand prea multa importanta lucrurilor exterioare. Eram speriata de ce urma, daca puteam sa fac fata…

Imi doream sa stiu sa citesc. In sufrageria noastra era o biblioteca mare pentru timpurile de atunci si pentru zona in care ma nascusem. Niciunul din copiii cu care ma jucam eu nu aveau in casa o astfel de biblioteca. Printre putinele amintiri de dinainte de inceperea scolii, una ma emotioneaza de fiecare data cand aud Notre Dame. Mi-amintesc de mine, copil fiind, stand in patul parintilor mei, cu cartea Notre Dame de Paris a lui Victor Hugo intr-o manuta, urmarind cu un creion randurile si dand pagina dupa pagina. Bineinteles ca nu stiam sa citesc (si din pacate nimeni nu ma invatase si pe mine macar o litera a alfabetului!), dar imi placea sa stau asa, chiar si o ora intreaga, prefacandu-ma ca citesc si chiar subliniam la intamplare anumite cuvinte. Ulterior, citind cu adevarat cartea, cat m-a emotionat povestea Esmeraldei …

Mi-a fost greu la inceput la scoala. Nu tineam intotdeauna minte ce trebuia sa facem pentru a doua zi la scoala. Chiar am luat si cateva note mici pentru ca tot uitam sa imi aduc instrumentele pentru desen, lucru manual, acul si ata, sau echipamentul de sport. Pana si-a dat mama seama ca nu o fac pentru ca nu ma intereseaza, ci pentru ca nu tineam minte…asa mi-a facut prima mea agenda… in care la inceput nota tovarasa invatatoare si mama putea astfel sa ma pregateasca cum se cuvine pentru scoala.

Mai greu a fost in primul an, pana am invatat tot alfabetul si cifrele. Apoi, totul a devenit clar, iar cartile din biblioteca au devenit prietenii mei de joaca. Am citit multe, vrute si nevrute, bune si proaste, am ras si am plans, m-am indragostit pentru prima oara, de cine altul daca nu de Winnetou. Imi placeau cartile de aventuri ale lui Karl May (am citit de zeci de ori Testamentul Incasului), dar si Alexandru Dumas – tatal (pe fiu l-am descoperit mult mai tarziu). M-au emotionat si romanele de dragoste: “Doi ochi albatri”, “Golful francez”, “Trei camarazi”, “Duminica Orbului”, “Orasul cu salcami”, “Enigma Otiliei”. Apoi “Caderea Constatinopolelui”

Tin minte, aveam cam unsprezece ani, cand am gasit pe noptiera sora-mii “Elevul Dima dintr-a saptea”  a lui Mihail Drumes. Am citit aproape pe nerasuflate mai multe zeci de pagini, ma captiva povestea. Ajunsesem intr-un punct important al povestirii (mergeau colegii la un bordel pentru initierea eroului principal), eram atat de emotionata, voiam sa citesc mai departe, dar a trebuit sa plec la scoala. Orele din ziua aceea au trecut ingrozitor de greu, tin minte ca am alergat tot drumul inapoi acasa, curioasa sa vad cum se va schimba (daca se va schimba) Grigore Dima dupa prima lui experienta cu o femeie. Nu mica mi-a fost dezamagirea cand nu am mai gasit cartea acasa. Sora mea se intorsese acasa, luase cartea si o inapoiase unei prietene a ei, de la care o imprumutase cu ceva timp in urma. Mult timp dupa aceea, m-am tot gandit la Grigore Dima si la mare mea dezamagire ca nu am reusit sa termin acea carte, cu coperti albastre, cartonate.

Imi placea mult sa ma uit si la filmele de la televizor. Mergeam si la cinematograf, dar mai rar… O floare si doi gradinari, Septembrie, Insula lui Monte Cristo, si cam atat. Nu-mi mai aduc aminte alte filme din acea perioada vazute de mine la cinema. A,da, Veronica si Veronica se intoarce.

Dar filmele de la televizor… ce amalgam! Pe langa osanalele si vorbaria de rigoare, erau si multe emisiuni frumoase, si filme de telecinemateca. Captain Blood, Casablanca, Cum sa furi un million, Contesa Walewska, Desertul tatarilor, filmele cu Alain Delon, Jean Marais si Jean Gabin, Fernandel, serialele cu Mannix, Kojak, In spatele usilor inchise, Om bogat, om sarac, Linia maritima Onedin, Ce vraji a mai facut nevasta mea, Flinstones. Fahrenheit 471, O calatorie spre centrul pamantului, Planeta Maimutelor. Teatru TV. Teleenciclopedia. Serialele de luni seara, de obicei seriale englezesti facute de BBC: Forsite Saga, Poldark, David Coperfield.  Un amalgam ciudat, din care incercam sa retin cat mai multe din tot ce ma putea ajuta in viitor. Stiam, imi doream (si acum sper ca am reusit) ca in viitor, daca va exista acest viitor, sa pot sa imi calauzesc copilul in primii ani ai copilariei in hatisul cunoasterii. Si imi doream sa fiu o mama tanara, foarte tanara. Nu prea mi-a reusit….